Død og sorg fra et barns synspunkt

« Tilbage
Dato: 12. september 2022
Når en person i familien eller en nær ven, som har været meget tæt med et barn går bort, er det vigtigt at vide, hvordan børnene opfatter døden og hvordan deres sorgreaktioner kan være. 
Ønsker du at hjælpe dit barn midt i sorgen kan du finde lidt forståelse og inspiration til at tale om det her. Vi anbefaler også, at du rådfører dig ved sorggruppe muligheder for mere hjælp.

Børns opfattelse af døden i de forskellige alderstrin.


Det er forskelligt om børn ved, hvad døden er og dens egentlige betydning for, om en person kommer tilbage igen. Til yngre børn er det eksempelvis vigtigt ikke at sige, at den afdøde er sovet ind eller gået bort. Årsagen er, at børn ikke kan forstå, at dette er ensbetydende med at personen ikke kan komme tilbage og døden er fast. 

Børn under 10 år kan være for små til at huske, men for store til at glemme. Hvorfor det er vigtigt at have denne meget konkrete tankegang, så døden er enkel og forstående. Er børnene meget små, f.eks. 2-4 år, så kan børn ikke opfatte, at døden er en permanent ting og at den afdøde ikke kommer tilbage. Er barnet så ungt opfattes alt ud fra deres egen verden, og de kan føle sig forladte og vrede, eller at det er deres skyld, at den afdøde er væk - her er det utroligt vigtigt at minde dem om, at det ikke er deres skyld. 

Når børn når 5-9 årsalderen forstår de mere, at døden er permanent. Deres tanker er dog ikke helt modne og derfor kan døden blive en del af deres fantasi og skræmme dem. Det kan eksempelvis være, hvis de ikke ser den døde og tager billeder fra gysere.

Ældre børn og sorgreaktioner


Er barnet mellem 10-13 år kan de tænke mere abstrakt og forstår at døden er permanent. Her skal du være opmærksom på tegn på angst hos barnet, da de selv kan blive bange for at dø eller at flere omkring dem dør. I denne aldersgruppe fornemmer børn på andre, om døden er svært at tale om eller om andre holder deres sorg for afdøde for sig selv. Derfor er det vigtigt at du taler med børn i denne aldersgruppe om døden, samt at lærer og pædagoger ikke reagere voldsomt eller tier ved samtalen. 

Udviser børn sorg er det vigtigt at tale med børnene og sorgreaktionerne, for at forsikre barnet om at det er okay at reagere på forandringerne. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, om barnet har behov for hjælp til at håndtere situationen. Her skal man vurdere om barnet har ændret sig drastisk ift. personlighed og social udvikling, før den nære person gik bort, og om der er behov  for lægelig hjælp. 
Del på Facebook  Del på LinkedIn
Forrige
21. februar 2023
Nervøs for deltagelse til en begravelse?
Skal du deltage til en begravelse og er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig? Det kan være, at det er første gang eller længe siden, at du er blevet inviteret til en begravelse og er nervøs for bestemte regler, traditioner, eller hvordan du skal agere ift. de pårørende.
Læs indlæg
19. oktober 2022
Personlige genstande i kisten
Gennem menneskets rejse i livet tildeler vi ofte genstande en personlig værdi, eller vi knytter os til noget, som kan have en helt særlig betydning for os.
Læs indlæg
12. september 2022
Død og sorg fra et barns synspunkt
Når en person i familien eller en nær ven, som har været meget tæt med et barn går bort, er det vigtigt at vide, hvordan børnene opfatter døden
Læs indlæg