Børn

At tale med børn om døden


Børn opfanger de vildeste ting, og naturligvis har de ikke mulighed for at ræssonere på samme måde som voksne. Det betyder, at døden for børn kan virke helt uoverskuelig, hvis en voksen ikke hjælper barnet med at gøre døden til noget konkret.

Derfor kan det være en god idé at tale med sit barn om døden, også selvom døden ikke umiddelbart er tilstedeværende i barnets hverdag. 

Afhængigt af barnets alder er der mange fine spørgsmål, du kan stille dit barn - se for eksempel spørgsmålene i vores dialogkort.

At tale om døden med dit barn kan skabe en stor tryghed for barnet. Børn bliver meget påvirkede af, hvordan voksne i deres omgangskreds tackler døden, og viser du dit barn, at du har et naturligt og nøgternt forhold til døden (også selvom du egentlig ikke har), hjælper du også dit barn med at slippe bekymringer om døden og forholde sig til den som noget naturligt.

Snakken med bærn om døden kan også skabe mange søde og sjove spørgsmål og kommentarer fra dit barn - så er der indhold til konfirmations- eller bryllupstalen :-)

At tale om sit døde barn


Det er den største sorg i verden at miste et barn. Der findes ikke ord eller handlinger, der kan trøste eller lindre sorgen eller lette tragedien. Uanset hvor gammelt dit barn var – spædbarn såvel som voksent barn – er det ikke livets naturlige rækkefølge.

Forældre, der mister et barn, kommer sig nok aldrig over tabet – men du kan lære at leve videre med det, selvom det føles umuligt.

For dig er det vigtigt, at du har nogen at tale med – og at der er nogen, der forstår at lytte til dig og rumme din sorg over dit tab. Det kan være din partner, et nært familiemedlem, en god ven eller en professionel i form af en psykolog eller terapeut, der kan hjælpe dig.

Måske vil du opleve, at din omgangskreds kommer med velmenende råd eller anbefalinger til, hvordan du håndterer din sorg – eller ”kommer over den”. Her er det vigtigt, at du husker at lytte til dig selv, og at du anerkender, at du måske aldrig kommer over din sorg, men at du på sigt kan leve videre sammen med sorgen.

For forældre der mister et barn findes der mange gode tilbud i form at fora, grupper, professionelle samtaler og deslige. Her på siden finder du også råd til, hvordan du starter dialogen med andre om dit tab, og hvordan de kan hjælpe dig med ved at rumme din sorg.

På siden Vigtige links finder du links til forskellige foreninger og tilbud, hvor du kan få hjælp. Blandt andet finder du links til Landsforeningen Spædbarnsdød og Landsforeningen Liv & Død, hvor der er mere information og hjælp at hente.

Husk at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at sørge på – din sorg over, at du har mistet dit barn er din, men i mange tilfælde hjælper det at prøve at starte dialogen med nogen, der står dig nær, eller som kan relatere sig til dit tab.