Bedsteforældre

Den næste i rækken

Det vi gerne vil undgå

 1. Undgå at dine egne dårlige erfaringer med begravelser sker ved din egen.
 2. Få børn og børnebørn til at forstå døden gennem en god oplevelse, så de undgår traume.
 3. Undgå at familien kommer til at skændes
 4. Undgå at blive glemt.
 5. Du kan ikke gøre det om.

Det vi gerne vil opnå


: Værdien ved at snakke med en bedemand
 1. Få ro for, at der er en plan for dine børn, så de ikke bliver uvenner over beslutningerne
 2. Du får den afsked du ønsker
 3. Det ønskede sidste præg på sine kære
 4. Gør processen nemmere for sine kære/børn.
 5. Skab en god oplevelse for dine kære.
 6. Opnå din egen ”master fatmand” effekt.
 7. Bedemanden, kan hjælpe med hvordan man som pårørende får økonomisk støtte.

Det kan være rart at tale om døden

Det kan være en stor hjælp for dig – og for din bedsteforælder – at tale åbent om dine og din bedsteforælders tanker om tiden før og efter, han eller hun er gået bort.

Måske har din bedsteforælder nogle ønsker til, hvad der skal ske, når han eller hun dør, og det kan for mange være rart at få indblik i – på den måde kan man være med til at skabe en god sidste tid for sin bedsteforælder og sørge for, at denne kommer afsted på sin sidste rejse på den måde, de ønskede, når den tid kommer.

Måske vil du opleve, at du lærer nye sider af din bedsteforælder at kende, når du starter dialogen om døden med ham eller hende – og måske har din bedsteforælder noget på hjerte, som han eller hun har svært ved at bryde isen omkring, og så kan du hjælpe med at starte snakken.

At tage dialogen om døden med din bedsteforælder kan også i mange tilfælde kaste en masse gode historier af sig fra din bedsteforælders liv - historier, som du kan hjælpe med at holde i live ved at genfortælle dem til dine børn.

Mere om at tage dialogen med en bedsteforælder

Mange har en meget tæt relation til deres bedsteforældre. Bedsteforældre er dem, der har hygget om os som børn, forkælet os lidt ekstra, givet os lang line og passet os, når mor og far skulle noget andet.

For nogen har deres bedsteforældre måske endda fungeret som deres primære omsorgspersoner, fordi deres forældre af årsager ikke har haft mulighed for at være det.

Nu kan du hjælpe din bedsteforælder med at føle sig set og hørt ved at tage udgangspunkt i nogle af vores værktøjer, som hjælper med at åbne for spændende snakke og interessante beretninger fra en anden tid.

Vil du starte dialogen med din bedsteforælder, kan du for eksempel starte med at hjælpe ham eller hende med at udfylde dokumentet 'Min Sidste Vilje'. Vi har også udviklet en række dialogkort, der kan hjælpe med at starte dialogen, og for mange er det en rar måde at bryde isen på.
Min Sidste Vilje Dialogkort