At tage dialogen om dødelig sygdom

« Tilbage
Dato: 30. september 2021
At tale om døden generelt kan være tabubelagt nok i sig selv - endnu større tabu kan det blive, hvis man tænker over at tale om døden med en, der har en dødelig sygdom.

Mange er bekymrede for at gøre den syge ked af det ved at tale om døden. Vores erfaring er dog, at langt størstedelen af dødeligt syge mennesker gerne vil tale om døden og deres tanker om den - og at det kan blive ensomt, hvis man mærker, at folk trækker sig på grund af berøringsangst.

Ny dokumentar om tabuer


På TV2 kan du se dokumentaren 'Tabu med Rune Klan', og i afsnit 3 sætter værten Rune Klan fokus på mennesker, der er dødeligt syge.

Her møder vi Victoria Vallentin, der har cystisk fibrose, som er en dødelig sygdom. For Victoria er det dog vigtigt at kunne tale om sin sygdom, og hun har allerede planlagt sin egen begravelse, der ifølge hende skal være en kæmpe fest.

Men som mange andre dødeligt syge oplever Victoria at folk har berøringsangst, når det kommer til at tale om døden. Som hun fortæller i en artikel på TV2: "Min familie kan ikke rigtig holde ud at høre mig tale om det. Der er mange folk, der bliver rigtig forskrækkede, når samtalen falder på døden."

Hav modet til at spørge ind


Hele formålet med Start Dialogen er som bekendt at inspirere til at tage hul på snakken om døden, og Victoria Vallentin er et godt eksempel på, hvor meget, det kan gøre for et andet menneske, hvis du har modet til at spørge ind til emner, der ellers er svære at tale om.

Som Victoria siger i TV2-artiklen: 

"Jeg kan mærke, at de fisker lidt efter, at det er en dødelig sygdom, men ikke tør spørge.

Så fortæller jeg dem bare om det. Jeg lægger ikke filter på. Jeg har egentlig altid været åben. Folk kan bare spørge.

Det er jo ikke, fordi at vi skal tale om døden hele tiden, men det kunne være rart, hvis man kunne joke lidt mere med det, uden at skulle være nervøs for at have trådt nogen over tæerne."

Få inspiration i dokumentaren og interviewet


Vil du se programmet med Victoria Vallentin, finder du det på TV2 PLAY - det kræver dog et abonnement.

Vil du læse artiklen med interviewet af Victoria, finder du den her: Hun er 23 år og dødeligt syg: - Jeg har planlagt min egen begravelse

Del på Facebook  Del på LinkedIn
Forrige
21. februar 2023
Nervøs for deltagelse til en begravelse?
Skal du deltage til en begravelse og er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig? Det kan være, at det er første gang eller længe siden, at du er blevet inviteret til en begravelse og er nervøs for bestemte regler, traditioner, eller hvordan du skal agere ift. de pårørende.
Læs indlæg
19. oktober 2022
Personlige genstande i kisten
Gennem menneskets rejse i livet tildeler vi ofte genstande en personlig værdi, eller vi knytter os til noget, som kan have en helt særlig betydning for os.
Læs indlæg
12. september 2022
Død og sorg fra et barns synspunkt
Når en person i familien eller en nær ven, som har været meget tæt med et barn går bort, er det vigtigt at vide, hvordan børnene opfatter døden
Læs indlæg