Forældre

Pårørende

Det vi gerne vil undgå

  1. Undgå splid i familien.
  2. Undgå frygten for at begå fejl. Var det nu også i fars eller mors ånd?

Det vi gerne vil opnå


: Værdien ved at snakke om døden og begravelse
  1. Dialog om egne behov efter ens kæres død. Så du sikrer det rette minde og minde sted.
  2. Sikrer at der er gennemtænkt hvad børnebørnene har behov for.
  3. Sikre det gode minde om bedsteforældrene for børnebørnene
  4. Skab tryghed omkring processen før du står i situationen.
  5. Få sagt det du vil, mens dine kære er i live.

Mange af os er nok vokset op med tanken om, at vores forælde er udødelige, men på et tidspunkt må vi erkende, at de er mennesker ligesom alle andre.


Her læser du mere om at tale med dine forældre om døden og om nogle af de følelser, du kan have, når du mister en forælder.

Tal om døden med din forælder

Det kan være en stor hjælp for dig – og for din forælder – at tale åbent om dine og din forælders tanker om døden.

Det er ofte når vi mister noget, det går op for os hvor høj værdi det har og vi sætter ord på det. Derfor oplever mange, at dialogen om døden skaber et rum til at sætte ord på alt det, vi elsker ved hinanden. En information, der er mere værdifuld at få, når man er tilstede, end når man er gået bort.
 

At tale om døde gør os sårbare

Dialogen om døden åbner op for vores sårbare sider. Derfor vil du måske opleve, at du lærer nye sider af din forælder at kende. Du vil måske opleve at din forælder har noget på hjerte, som han eller hun har svært ved at bryde isen omkring, og så kan du hjælpe med at starte snakken.

Måske har din forælder nogle ønsker til, hvad der skal ske, når han eller hun dør, og det kan for mange være rart at få indblik i – på den måde kan du være med til at skabe en god sidste tid for sin forælder og sørge for, at denne kommer afsted på sin sidste rejse på den måde, de ønskede, når tid er.

Her på siden finder du råd og værktøjer til, hvordan du kan starte dialogen med din forælder om døden. Måske det åbner op for nogle sider af dine forældre, du aldrig har kendt før?