Kirkelig/borgerlig - begravelse/bisættelse?

« Tilbage
Dato: 2. april 2021
Der er forskel på en kirkelig og en borgerlig højtidelighed, ligesom at der er forskel på en begravelse og en bisættelse. Her forklarer vi kort om forskellen, og din bedemand kan altid hjælpe dig, hvis du har flere spørgsmål.
 

Forskel på kirkelig og borgerlig handling


Forskellen på en kirkelig og en borgerlig handling er, om den sidste afsked skal foregå i en kirke eller i et kapel. Ved en kirkelig handling er det en præst, der står for ceremonien, hvor ceremonien ved en borgerlig handling typisk foregår i et kapel uden en præst.

For mange har valget mellem en kirkelig eller borgerlig handling afsæt i, om de for eksempel er medlem af Folkekirken og tror på Gud, eller om de ønsker en handling uden en kirkelig repræsentant.
Det kan være en god idé at starte dialogen om, hvorvidt den sidste afsked skal foregå i eller uden for kirken, så både afdøde og pårørende er afklarede med ønskerne.
 

Forskel på begravelse og bisættelse


Forskellen på en begravelse og en bisættelse kommer efter højtideligheden. Ved en begravelse bliver kisten med afdøde transporteret direkte til graven efter højtideligheden i kirken eller kapellet og sænket i jorden – dette kaldes også jordfæstelse. Ved en bisættelse skal afdøde kremeres, og det betyder, at kisten efter ceremonien bliver transporteret til krematoriet. Her bliver afdødes jordiske rester brændt, og asken kommer i en urne, som skal sænkes i jorden. Derfor er en bisættelse ofte todelt – den første del er selve ceremonien, og den efterfølgende del kommer, når urnen ved gravstedet skal sænkes i jorden. Her er det typisk de nærmeste pårørende, der deltager.
Del på Facebook  Del på LinkedIn
Forrige
21. februar 2023
Nervøs for deltagelse til en begravelse?
Skal du deltage til en begravelse og er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig? Det kan være, at det er første gang eller længe siden, at du er blevet inviteret til en begravelse og er nervøs for bestemte regler, traditioner, eller hvordan du skal agere ift. de pårørende.
Læs indlæg
19. oktober 2022
Personlige genstande i kisten
Gennem menneskets rejse i livet tildeler vi ofte genstande en personlig værdi, eller vi knytter os til noget, som kan have en helt særlig betydning for os.
Læs indlæg
12. september 2022
Død og sorg fra et barns synspunkt
Når en person i familien eller en nær ven, som har været meget tæt med et barn går bort, er det vigtigt at vide, hvordan børnene opfatter døden
Læs indlæg