Partner

At tale med din partner om døden kan åbne op for, at I lærer nye sider af hinanden at kende - også selvom I måske har været partnere i mange år.


Som partnere har I en helt særlig forbindelse både følelsesmæssigt og praktisk, og især det praktiske kan komme til at fylde, hvis I ikke har nået at tage stilling til det, før en af jer går bort.

Har I for eksempel styr på boet? Arv til fælles- og særbørn? Har en af jer haft ansvar for noget, som den anden af jer har brug for at kunne håndtere?

Her på siden finder I inspiration til, hvad I kan tale om, og hvad der e godt, at I har taget silling til.

En (endnu) tættere forbindelse med din partner

Det kan være en stor hjælp for dig – og for din partner – at tale åbent om dine og din partners tanker om tiden før og efter, han eller hun går bort.

Måske har din partner nogle ønsker til, hvad der skal ske, når han eller hun dør, og det kan for mange være rart at få indblik i – på den måde kan man være med til at skabe en god sidste tid for sin partner og sørge for, at denne kommer afsted på sin sidste rejse på den måde, de ønskede.

Måske vil du opleve, at du lærer nye sider af din partner at kende, når du starter dialogen om døden med ham eller hende – og måske har din bedste partner noget på hjerte, som han eller hun har svært ved at bryde isen omkring, og så kan du hjælpe med at starte snakken.

Snakken om døden kan være med til at skabe en endnu tættere forbindelse mellem jer, fordi emnet er sårbart men samtidig også interessant. Måske kaster dialogen om dæden også nogle historier af sig, som du aldrig har hørt før, for eksempel om din partners fortid, han/hendes forældre eller anden familie eller lignende.

Her på siden finder du råd og værktøjer til, hvordan du kan starte dialogen med din partner med døden – og du kan læse mere om og få hjælp til at leve videre med din sorg, efter din partner er gået bort.

Tabet af en partner

Når man mister sin partner, mister man i mange tilfælde det menneske, man har været tættest med og delt oplevelser, op- og nedture med. At miste sin livspartner – uanset hvor længe, man har været sammen – er en stor omvæltning. Pludselig er du måske mere alene i hverdagen, end du før har været. Måske havde I børn sammen, og den sorg – børnenes – skal du også rumme, samtidig med at du skal bearbejde din egen sorg.

Midt i al sorgen er det måske også dig, der skal arrangere afskedsceremonien for din partner, og det i sig selv kan virke uoverskueligt. Derfor er det en rigtig god idé, at du finder en bedemand, der kan hjælpe dig med de praktiske opgaver, med at tage stilling til, hvordan den sidste afsked skal foregå og med de andre beslutninger, du skal tage.

I forhold til afskedsceremonien, er der mange bud på, hvordan en sådan kan tilrettelægges ud fra dine og eventuelt din partners ønsker. Måske havde din partner en hobby, en passion eller en særlig forkærlighed for noget, der skal repræsenteres ved dennes sidste afsked i form af dekorationer, sange/salmer eller lignende? Måske havde jeres børn noget særligt med din partner, som er fint at symbolisere?

Der er også mange praktiske opgaver og beslutninger, du skal tage, når du mister din partner. Her er der heldigvis meget hjælp at hente hos din bedemand, som både kan hjælpe dig med Skifteretten, registrering af dødsfaldet, forsikringer, testamente, begravelseshjælp og lignende.

Der findes også mange gode hjemmesider, hvor du kan finde information og ikke mindst trøst hos andre, der også har oplevet at miste deres livs kærlighed. Der er også hjælp til dig, der skal hjælpe dine børn med at rumme sorgen over at have mistet en forælder.