Planlæg og få en god afsked

Har du nogle ønsker til, hvordan din sidste rejse skal foregå?


Der er mange måder, du kan planlægge din egen sidste rejse på, og for mange giver det ro i maven at vide, at deres sidste ønsker er skrevet ned og bliver formidlet videre til de pårørende, der skal arrangere din bisættelse eller begravelse.

Her guider vi dig igennem nogle af de muligheder, du har for at tilrettelægge tiden efter din død, og har du brug for mere vejledning, anbefaler vi dig, at du kontakter din lokale bedemand, som kan hjælpe dig videre.

Tal med dine nærmeste

Vores primære formål er at hjælpe døende og deres pårørende med at #startedialogen, fordi vi ved, hvor meget ro og afklarethed, det giver, når man får tryghed for, at ens sidste ønsker bliver opfyldt og at ens pårørende kender til de ønsker. Derfor opfordrer vi dig naturligvis til at tale om døden med dine nærmeste – familie som venner – og åbne op for nogle af emnerne relateret hertil.

Men vi ved, at det nogle gange kan være svært at bryde isen, fordi døden i sig selv er ubehagelig at tage stilling til for mange. Derfor har vi samlet en række hjælpemidler og værktøjer, der kan hjælpe dig og dine nærmeste med at bryde tabuet og få åbnet op for at tale om døden.

Et af værktøjerne er for eksempel vores dialogkort; her finder du spørgsmål, der er relateret til døden og tiden herefter. For eksempel er der spørgsmål til nogle praktiske ting: Om du vil bisættes eller begraves, om ceremonien skal være kirkelig eller borgerlig, om du har skrevet et testamente og lignende. Der er også spørgsmål, der kan sætte gang i snakken om døden generelt: Er du/I bange for den, hvor tror I, at man kommer hen, når man er død, hvordan vil du gere huskes og så videre.

Dialogkortene er ment som en form for spil, der skal gøre det lidt nemmere at tale om døden.
Du kan se og downloade dialogkortene her

Elysium Begravelses­opsparing

Ëlysium er en opsparingsmulighed til dig, der ønsker at sikre, at der er økonomiske midler til din egen begravelse eller bisættelse. Alle over 18 år kan oprette en begravelsesopsparing, og beløbet bliver udbetalt efter din død. For mange er det rart at vide, at der er midler nok til deres egen begravelse eller bisættelse – både så deres sidste ønsker bliver opfyldt, og fordi mange ikke ønsker at belaste deres efterladte med omkostningerne forbundet med en begravelse eller bisættelse.

Du kan læse mere om Elysium Begravelsesopsparing her
Elysium Begravelsesopsparing

Min Sidste Vilje

Min Sidste Vilje er et dokument, hvor du kan skrive dine ønsker til tiden efter din død ned. I Min Sidste Vilje tager du blandt andet stilling til, om du vil jordfæstes eller kremeres, om du ønsker at donere din krop til forskning, om du vil have en kirkelig eller en borgerlig ceremoni og hvor dit eventuelle gravsted skal være.

Ud over det har du mulighed for at vælge din egen kiste og eventuelle urne, ligesom at du kan skrive dine ønsker til salmer, taler eller lignende ned.

Du kan downloade et eksempel af Min Sidste Vilje her på hjemmeside. Det er en god idé, at du tager en kopi af dokumentet, så du kan aflevere det til din lokale bedemand eller til dine nærmeste pårørende. Har du brug for hjælp eller rådgivning i forbindelse med udfyldelse af Min Sidste Vilje, anbefaler vi dig, at du kontakter din lokale bedemand, som hjælper dig videre.
'Min Sidste Vilje' til print eller elektronisk udfyldelse

Få hjælp af din bedemand

En bedemand træder ikke nødvendigvis kun ind i billedet når døden finder sted. Bedemanden er din ekspert omkring det praktiske når døden indtræffer, og også din rådgiver til at tage stilling til nogle af de mange spørgsmål på livets sidste rejse. Det er også vigtigt at tage stilling på et tidspunkt hvor det ikke gør ondt.

For nogen er det ikke en mulighed at tale med den nærmeste omgangskreds om døden og tiden efter – enten fordi emnet stadig er for tabubelagt, eller måske fordi de er ensomme og ikke har en nær omgangskreds.

Er du en af dem, der gerne vil have en at tale med, anbefaler vi dig at kontakte din lokale bedemand. Han eller hun kan hjælpe dig med at få sat ord på dine tanker om døden og tiden derefter, og du kan få hjælp til at tage beslutninger omkring din egen død.

Inspiration til valg af den rette bedemand:

 • Spørg en ven om de kender en god bedemand.
 • Besøg 2-3 forskellige bedemænd og tag en snak og find ud af hvem du har den bedste kemi og om du får den rette rådgivning.
 • Helhedsindtrykket af bedemanden. Mærk hvorledes erfaring og rådgivning og mennesker forstår dig, for at få det rette resultat.
 • Vurder hvor du oplever den bedste tryghed og empati bag situationen, men samtidig også høj faglighed og professionalisme.
 • Lær din bedemand at kende. Det kan du enten gøre ved at deltage i deres arrangementer.
 • Mærk efter om du føler det er den rette person, som er din bedemand. skal føle at det er et ordentligt menneske som er din bedemand.
 • Vælg en bedemand der følger med tiden. Det kan være alt fra interne processer, som gør jeres samarbejde nemt og fleksibelt, til dine løsninger til din afsked. Det kan f.eks. være du ønsker en bæredygtig kiste, en begravelse der engagerer børnebørnene.
Det er også vigtigt at tage stilling på et tidspunkt hvor det ikke gør ondt.
 

Gode grunde til at snakke med en bedemand:

 • Gå til en bedemand for at få tryghed fra en ekspert omkring processen. Gå gerne der fra med en følelse af at være afklaret og lettet omkring din ”fremtid”.
 • Din begravelse kan ikke gøres om. Derfor er det rart at have tryghed for at der er styr på alle detaljer og roller. Det hjælper din bedemand dig med.
 • En bedemand er med til at sørge for, at du har en god mavefornemmelse når du tænker på din egen begravelse.
 • Er du i tvivl om hvordan du vil huskes og hvilke eftermægler du vil have. Snak med din bedemand eller besøg en kirkegård og bliv inspireret og informeret.
Der findes også forskellige tilbud til dig, der har behov for yderligere rådgivning og vejledning i din sidste tid. For eksempel har Ældre Sagen en rådgivningslinje, hvor socialrådgivere, jurister og økonomer sidder klar til at hjælpe dig. Mange kommuner har også tilbud til mennesker, der har brug for en at tale med – kontakt din kommune og hør mere om dine muligheder der.