Tal med en bedemand

- også før det er aktuelt

Bedemanden er din ekspert, når det kommer til den sidste afsked 


En bedemand har meget erfaring i at hjælpe familier med at italesætte døden, og hvad der skal ske i tiden derefter. Samtidig får du af bedemanden hjælp til, hvordan du tilrettelægger en begravelse eller bisættelse, og du får assistance i at løse alle de praktiske opgaver, der er forbundet med et dødsfald.

Her på siden finder du masser af inspiration til samtaleemner, men det er også værdifuldt at tale med en bedemand, som har indsigt i mulighederne op til og efter et dødsfald. Hvad end du ønsker at planlægge din egen afsked, eller om du skal tilrettelægge den for en, du har mistet, kan bedemanden guide og vejlede dig i de mange valg og beslutninger.

Der findes mange bedemænd i Danmark, og langt de fleste tilbyder en samtale enten hjemme hos dig selv eller hos bedemanden. Her kan I vende de emner, der ligger dig på sinde, og bedemanden kan supplere med viden og spørgsmål, han eller hun ofte hører.

Inspiration til valg af den rette bedemand:


Det er ikke nødvendivis den nærmeste bedemand, som er det rette valg. Derfor får du herunder inspiration til, hvordan du finder frem til den rette bedemand: 
 • Spørg en ven om de kender en god bedemand.
 • Besøg 2-3 forskellige bedemænd, tag en snak med dem og find ud af hvem du har den bedste kemi med, og om du får den rette rådgivning.
 • Helhedsindtrykket af bedemanden. Mærk hvorledes erfaring og rådgivning og mennesker forstår dig, for at få det rette resultat.
 • Vurder hvor du oplever den bedste tryghed og empati bag situationen, men samtidig også høj faglighed og professionalisme.
 • Lær din bedemand at kende. Det kan du for eksempel gøre ved at deltage i deres arrangementer.
 • Mærk efter om du føler, at det er den rette person, som er din bedemand. Du skal føle, at det er et ordenligt menneske, der skal hjælpe dig i en svær tid.
 • Vælg en bedemand der følger med tiden. Det kan være alt fra interne processer, som gør jeres samarbejde nemt og fleksibelt, til dine løsninger til din afsked. Det kan f.eks. være du ønsker en bæredygtig kiste, en begravelse der engagerer børnebørnene eller lignende.

Det er også vigtigt at tage stilling på et tidspunkt, hvor det ikke gør ondt

 

Gode grunde til at snakke med en bedemand:

 • Gå til en bedemand for at få tryghed fra en ekspert omkring processen. Gå gerne derfra med en følelse af at være afklaret og lettet omkring din ”fremtid”.
 • Din begravelse kan ikke gøres om. Derfor er det rart at have tryghed for, at der er styr på alle detaljer og roller. Det hjælper din bedemand dig med.
 • En bedemand er med til at sørge for, at du har en god mavefornemmelse, når du tænker på din egen begravelse.
 • Er du i tvivl om, hvordan du vil huskes, og hvilket eftermæle, du vil have? Snak med din bedemand eller besøg en kirkegård og bliv inspireret og informeret.